
Sacramente
SFÂNTA SPOVADĂ
Ocazii de spovadă: în zilele fesitve, înainte de Sfânta Liturghie.
Prima vinere din lună, înainte de sfânta liturghie.
La cerere.
MĂRTURISIREA
UNGEREA BOLNAVILOR
Sacrament disponibil în cazul în care speranța de viață este minimă...
Îndemnăm pe stimații noștri credincioși să nu amâne acest Sacrament pentru când deja este prea târziu!
Nr. de telefon contact în caz de urgențe pastorale: 0730670522.
- sau la biroul parohial.
BOTEZ
Ce ar trebui să fac dacă vreau să-mi botez copilul?
Botezul este disponibil pentru copiii care locuiesc în parohia noastră.
(Lista străzilor care aparțin cartierului Govândari se poate întreba la biroul parohial). Trebuie să vă înscrieți la parohie cu cel puțin 1 lună înainte de data programată pentru botez. Convorbirea personală de pregătire pentru botez are loc odată cu programarea sacramentului. Este important ca soțul, soția și nașii să vină împreună la această conversație dacă se poate!
Condiția pentru botez este ca:
- interesul pentru Botez să fie exprimat de către părinți (sau tutori) în mod personal (nu de către bunici/soacră/rude/etc.),
- să existe speranța pentru o educație a viitorului copil,-ă botezat (ă) în religia catolică. (Dacă această condiție nu este îndeplinită, botezul trebuie amânat conform legii până când condiția este îndeplinită... Măcar unul din părinții spirituali (Naș/a de Botez) pentru viitorul copil să fie un exemplu de viață în credință și conduită din comunitatea romano catolică (de la parohia de domiciliu, se prezintă dovada apartenenței la comunitate).
Ora botezului:
Copiii sunt botezați sâmbăta/duminica (la o oră prestabilită). În cazul botezului mai multor copii, administrăm sacramentul ca parte a unei sărbători comune.
Obligațiile financiare ale Botezului se rezumă la aportul bisericesc al părinților și ca ei să fie membrii activi.
BOTEZUL
De ce am nevoie pentru a fi naș?
Nașul ajută și însoțește persoana care urmează să fie botezată în creșterea spirituală și în viața creștină. În cazul botezului copiilor, sarcina sa este de a-i ajuta pe părinții în educația creștină. Numărul nașilor nu este limitat, dar macar o persoană să fie desemnată de către părinți sau, dacă este cazul, de către paroh. Nașii trebuie să solicite permisiunea scrisă de la parohia lor de reședință pentru a-și asuma rolul de naș.
Persoana nașului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- o persoană care a împlinit vârsta de șaisprezece ani,
- Catolic
- a făcut mirul și a făcut deja prima împărtășanie,
- trăiește o viață demnă de credință și de naș: este într-o practică vie a credinței. Dacă trăiți într-o relație de concubinaj, în acest caz cu această relație nu se poate da un exemplu de conduită morală și ar trebui să fie o căsătorie sacramentală. (Creștinii din alte religii își pot asuma rolul de a asista la botez ca și martor doar.)
Dacă cineva este rugat să fie naș și vine la noi pentru o adeverință, vă rugăm să aduceți chitanța pentru cea mai recentă contribuție parohială plătită (cultul bisericesc anual). Dacă aveți copii de vârstă școlară, o adeverință de la paroh/profesorul de religie că însăși copiii dumneavoastră primesc educație religioasă.
Sunt deja adult, dar nebotezat?
La o vârstă adultă, și nebotezat cazurile sunt mai rare... Dar după 2 ani de pregătire pentru botezul catecumenilor, așa-zis este posibil. În perioada sus menționată, persoanele care se pregătesc să primească sacramentele inițierii (botez, prima împărtășanie, confirmare) sunt invitate în grupuri mici pentru a duce o viață de cateheză creștină, pentru a-și aprofunda convertirea. Deoarece nu sunt frecvente astfel de cazuri, totuși puteți întreba la parohie în timpul programului de birou.
CUNUNIE
CĂSĂTORIA E UN SACRAMENT!
Ce ar trebui să facem dacă vrem să ne căsătorim?
În biserica noastră, nunțile sunt posibile din prima sâmbătă după Paști până în ultima sâmbătă dinaintea Adventului. Nunta este posibilă sâmbătă în intervalul orar: 15:00, 15:30, 16:00 și 16:30. Cuplul logodnic poate solicita nunta personal din prima zi lucratoare a lunii ianuarie a anului nuntii (nu este posibil mai devreme). Cu ocazia acestei aplicații, va avea loc o scurtă conversație, înregistrarea datelor și înregistrarea datei și a orei planificate a nunții.
Una dintre condițiile de bază pentru căsătorie este ca cuplul logodit să participe la pregătirea de logodnă până la nuntă. Acest lucru este făcut de parohia în care locuiește cuplul logodit. Seminariile de logodnă au loc de obicei în lunile februarie-martie-aprilie (centralizate in Timișoara), așa că este important ca cei logodiți care nu locuiesc pe teritoriul parohiei noastre, să aranjeze acest lucru cât mai curând posibil. Cuplurile să nu lase pe ultimul moment pregătirea și întocmirea dosarului de căsătorie!
CĂSĂTORIE
Ce documente și date sunt necesare pentru oficierea nunții?
Pentru completarea formularului de cerere sunt necesare următoarele date și documente:
- date personale (nume, locul nașterii, ora ceremoniei, religia, locul de botez al mirilor, numele părinților, religie, adresa, telefon)
- detaliile martorilor (nume, nume de naștere, religie, adresă)
În plus, în cazul a două persoane catolice:
- certificatul de botez al mirilor - nu mai vechi de trei luni - acesta trebuie obținut de la parohia unde au fost botezați;
- dacă nici o parte dintre logodnici nu locuiește în parohia noastră, atunci un act, adică o adeverință, ce trebuie să fie solicitat de la parohia de reședință a uneia dintre părți (cele două scrisori de botez sunt deja necesare).
Dacă o parte este catolică, iar cealaltă nu este (creștin / necatolic, altă religie, fără confesiune):
- certificat de botez al părții catolice nu mai vechi de trei luni - acesta trebuie solicitat de la parohia unde a fost botezat;
- dacă partea catolică nu locuiește pe teritoriul parohiei noastre, atunci trebuie să se solicite un permis, adică o adeverință de la parohia de reședință;
- cealaltă parte trebuie să certifice statutul de necăsătorit (că nu este căsătorită);
- dacă cealaltă parte este văduvă, este necesară o copie a certificatului de deces al soțului decedat;
- dacă cealaltă parte este divorțată, este necesară o copie a certificatului de desfacere a căsătoriei civile;
- dacă cealaltă parte a avut o căsătorie bisericească anulată, este necesară o copie a hotărârii instanței bisericești.
CĂSĂTORIE
Condiții pentru a fi martor la o căsătorie:
Martorii de nuntă catolici trebuie să aducă un certificat de la parohia în care locuiesc că pot fi martori de nuntă.
Dacă cuiva i se cere să fie martor de nuntă și vine la noi pentru o adeverință, vă rugăm să aduceți chitanța pentru cea mai recentă contribuție parohială plătită și, dacă aveți copii de vârstă școlară, o adeverință de la profesorul de religie că însăși copiii dumneavoastră primesc educație religioasă.
PRIMA SFÂNTĂ ÎMPĂRTĂȘANIE
Cateheza pentru Prima Sf. Împărtășanie: începand de la clasa a III-a, odată cu inceperea anului școlar din septembrie.
SACRAMENTUL PRIMEI COMUNIUNI
Când și cum poate primi copilul meu prima împărtășanie?
De asemenea, este posibil ca și copiii să primească prima spovedanie și Prima Sfântă Împărtășanie după un an de pregătire. Timpul normal pentru aceasta este clasa a III-a a școlii elementare, urmate de primirea sacramentelor.
Condiția de bază pentru primirea sacramentelor:
- participarea regulată la cursuri de religie,
- participarea la Liturghiile duminicale.
În biserica parohială, recomandăm participarea la Liturghia duminicală de la ora 9:00 pentru comunitatea de limba maghiară, iar la ora 11.00 pentru comunitatea de limbă română.
Necesitatea participării la sfânta Liturghie trebuie susținută de părinți prin exemplul lor.
Ca adult, cum pot primi Prima Împărtășanie?
După 2 ani de pregătire pentru prima împărtășanie, este posibil după catecumenat (pregătirea pentru catehezele adulților).
În această perioadă, persoanele care se pregătesc să primească sacramentele inițierii (botez, prima împărtășanie, confirmare) sunt invitate în grupuri mici pentru a aduce la viață cateheza creștină, pentru a-și aprofunda convertirea.
Puteți întreba la parohie în timpul programului de birou. Până în prezent nu s-au constituit astfel de grupe de lucru.
SFÂNTUL MIR (CONFIRMAREA)
Cateheza pentru Sfântul Mir constă în faptul că acei tineri care au primit deja Botezul, Prima Împărtășanie și Spovada, sunt apți spre a-și mărturisi credința într-un mod responsabil și matur. Pentru ca această maturitate în credință să fie bine fundamentată cursurile se desfășoară la un interval de 2-4 ani, pentru ca în comunitățile parohiale să fie active aceste grupuri de o maturitate de credință responsabilă.
CANDIDATUL LA SF. MIR
Cum îl pot urma pe Cristos, dar însă nu mă consideră nimeni adult(ă) în credință, dar doresc să trăiesc o credință responsabilă și implicată?
Pregătirea tienerilor să primească sacramentul Confirmării se face de la clasa a cincea.
Condiția de bază pentru primirea Sacramentului:
- participarea regulată la sesiunile de pregătire, anunțate la începutul școlar.
- efortul personal de a progresa în viața de credință.
Sacramentul maturității creștine înseamnă implicare independentă și responsabilă în comunitatea bisericii noastre. De aceea, pe lângă ocaziile pregătitoare, este extremă de importanță este să cunoaștem, și să ne întâlnim cu slujirea credinței, cu caritatea slujirilor și cu viața comunitară a parohiei noastre. Pentru a experimenta acestea, organizarea programelor comune, de întâlniri și tabere.
Dacă credința personală a solicitantului nu este încă matură/coaptă pentru sacramentul confirmării, adică sfântul mir, atunci recomandăm ca, pe lângă continuarea educației religioase, să participe la cursuri, dar administrarea la sacrament să îl solicite mai târziu. În acest răstimp, este bine a se implica în activitățile pentru tineret de la parohie, unde vorbim despre subiecte de interes pentru grupa de vârstă de liceu și organizăm multe programe distractive într-o comunitate plină de spirit.
Cine poate lua rolul de naș de Mir?
Sarcina nașului de mir este de a ajuta cu adevărat și eficient persoana care se pregătește pentru a primi mirul, de a-și aprofunda viața de credință și creștină. Merită să alegeți o persoană care poate fi cu adevărat un exemplu pentru tânăr/a pe baza credinței și a stilului de viață creștin, cineva în care să aibă încredere, care să trăiască destul de aproape și să îndeplinească următoarele condiții:
- creștin catolic care a împlinit vârsta de 16 ani,
- a primit deja sacramentul Confirmării,
- participă regulat la Liturghie,
- dacă se trăiește într-o relație de concubinaj public scandalos, este de recomandat ca să fie încheiată căsătoria și la biserică.
Un certificat adeverință a persoanei alese trebuie solicitat de la parohia din reședința acesteia.
Dacă cuiva i se cere să fie naș de mir și vine la noi pentru o adeverință, vă rugăm să aduceți chitanța pentru cea mai recentă contribuție parohială plătită. Dacă aveți copii de vârstă școlară, o adeverință de la profesorul de religie că copiii primesc educație religioasă .
PREOȚIA
Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
(preluare din: https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2023-01/papa-francisc-discurs-colegiu-nord-american.html)